Yayın tarihi 4 Kasım 2016

Felsefe Kahvesi Kulübü

Öğretmen : Nimet KÜÇÜK

Tanımlama:
Felsefe Kahvesi ilk olarak 1992 yılında Marc Sautet ve birkaç arkadaşı önderliğinde Paris’te Place de la Bastille’deki "Café des Phares" adlı kahvede başlatıldı. Katılımcılar her hafta pazar sabahı gelip, farklı soruları ya da soruları hep birlikte tartışmaya başladılar. Zamanla Fransa’nın diğer şehirlerine, en son olarak da elli ülkeye bu etkinlik yayıldı. Bu şekilde ortaya çıkan Felsefe Kahvesi, başkalarından bir şeyler öğrenmek ya da kendi düşüncelerini geliştirmek için değişik sorularla düşünce alışverişi yapılan, düşüncelerin tartışıldığı bir yerdir. Buradaki amaç, katılımcıların diyalog içinde kendi düşüncelerini ve kendi doğrularını sorgulamaları, eleştirel bakışlarını geliştirmeleridir.

Okulumuzdaki Felsefe Kahvesi etkinliği okulumuza özgü bir yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntem öğrenciler tarafından ortaklaşa seçilen bir sorunun tartışılmasıyla başlar, eleştirel ve yaratıcı bir tartışma sürecinin ardından katılımcıların soruya verdikleri özgün cevaplarını yazılı olarak ifade etmesiyle son erer.
Felsefe Kahvesi’ni bloglarından takip etmek için buraya tıklayın.

Hedefler:

• Öğrenciler arasında felsefe sevgisini yaygınlaştırmak
  • Öğrencilerde eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi, sorgulamayı benimsetmek
  • Farklı görüşlere karşı hoşgörü ve saygıyı oluşturmak
  • Düşüncelerini yazma becerilerini geliştirmek
  • Öğrencilerin ortak bir ürün oluşturmalarını sağlamak
  • Öğrenci çalışmalarını ulusal ve uluslar arası konferanslarda sergilemek

Uygulamalar:

• Sainte Pulchérie Felsefe Kahvesi poster sunumu Yunanistan’ın Girit adasında 2-3 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşen "SOPHIA European Foundation for the Advancement of Philosophy Network" Konferansında dünyanın çeşitli kentlerinden gelen felsefecilerle okulumuzda yapılan örnek çalışma olarak paylaşıldı. "SOPHIA: European Foundation for the Advancement of Doing Philosophy with Children" çocuklarla felsefe alanında farklı ülkelerdeki öğretmenler ve uzmanlar arasında ortaklıkları, paylaşımı hedefleyen bir oluşumdur. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız.
  • Sainte Pulchérie Felsefe Kahvesi, Türkiye’nin ilk haber sitesi olan Indigo Dergisi’nin bir yazısına konu oldu. Dergi yazısını okumak için buraya tıklayın.
  • Paris’te UNESCO binasında Dünya Felsefe Günü kutlaması nedeniyle 19-20 Kasım 2014 tarihinde UNESCO, Philolab ve Avrupa’daki seçkin eğitim kurumlarının ortaklaşa düzenledikleri “14èmes Rencontres sur les Nouvelles Pratiques Philosophiques” başlıklı konferansta kulübümüzün "Turkish Philosophy Café : Bringing philosophy into young people’s lives in Turkey" başlıklı poster çalışması bilimsel komite tarafından kabul edildi ve posterimiz bu tarihlerde Paris UNESCO binasında izleyicilerle buluştu. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.
  • Sainte Pulchérie Lisesi Felsefe Kahvesi Projesi çalışması 25-27 Haziran 2014 tarihinde Kanada’nın Québec kentinde, Laval Üniversitesi’nde yapılacak olan "2014 North American Association for the Community of Inquiry (NAACI) Kolokyumu" bilimsel komitesi tarafından başarılı bulundu ve hem ülkemizi, hem de okulumuzu temsilen “The Community of Philosophical Inquiry and its diverse applications” başlıklı kolokyuma davet edildi. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.

Robotik Kulübü

Caz Korosu Kulübü