Yayın tarihi 30 Ekim 2017

Felsefe Atölyesi Kulübü

Öğretmen : Nimet KÜÇÜK

Tanımlama

İlk Felsefe Kahvesi, 1992’de Paris’te Marc Sautet ve arkadaşlarının öncülüğünde Bastille Meydanı’ndaki Café des Phares’da gerçekleşti. O günden bugüne önce Fransa’nın bir çok kentinde ve dünyada yaklaşık 50 ülkede yaygınlaştı.

Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’ni farklı kılan özelliklerinden biri de okulun felsefe eğitimine verdiği önemdir. Öğrenciler felsefe alanıyla ilgilenmeye teşvik edilmekte, sorgulamaya ve eleştiriye dayalı bir eğitim görmektedir.

2013 yılından beri okulumuzda Felsefe Kahvesi başlığı altında yapılan kulüp etkinliğimizin adı bu yıl Felsefe Atölyesi olarak değiştirilmiştir. Felsefe Kahvesi, başkalarından bir şeyler öğrenmek ya da kendi düşüncelerini geliştirmek için değişik sorularla düşünce alışverişi yapılan, düşüncelerin tartışıldığı bir etkinliktir. Okulumuzdaki Felsefe Kahvesi etkinliği okulumuza özgü bir yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntem öğrenciler tarafından ortaklaşa seçilen bir sorunun tartışılmasıyla başlar, eleştirel ve yaratıcı bir tartışma sürecinin ardından katılımcıların soruya verdikleri özgün cevapların yazılı olarak ifade etmesiyle son erer.

Bu yıl Felsefe Kahvesinin yanı sıra, felsefe okumaları, felsefe-sinema sunumları ve her hafta Salı Felsefe Günleri, deneme yazma çalışmaları gibi etkinlikler planlanmıştır.

Hedefler

• Öğrenciler arasında felsefe sevgisini yaygınlaştırmak
  • Öğrencilere eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi, sorgulamayı benimsetmek
  • Farklı görüşlere karşı hoşgörü ve saygıyı oluşturmak
  • Düşünceleri yazma becerilerini geliştirmek
  • Öğrencilerin ortak bir ürün oluşturmalarını sağlamak
  • Öğrenci çalışmalarını ulusal ve uluslararası konferanslarda sergilemek
  • Felsefe yarışmalarında aktif olarak yer almak

Uygulamalar

• Birçok öğrencimiz felsefe alanında ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler elde etmekte, yazdıkları felsefe denemeleri uluslararası akademik dergilerde yayınlanmaktadır.
  • Ayrıca 2017 yılında Amerikalı felsefeci Diana Senechal ile 11. sınıflarımız "Güzellik ve Gizlilik" başlıklı felsefe konusunda, sanatın farklı disiplinlerini kullanarak atölye çalışmaları yapmışlardır. Amacımız, öğrencilerin diyalog içinde kendi düşüncelerini ve kendi doğrularını sorgulamaları, eleştirel bakışlarını geliştirmeleridir.
  • Sainte Pulchérie Felsefe Kahvesi poster sunumu Yunanistan’ın Girit adasında 2-3 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşen "SOPHIA European Foundation for the Advancement of Philosophy Network" Konferansında dünyanın çeşitli kentlerinden gelen felsefecilerle okulumuzda yapılan örnek çalışma olarak paylaşıldı. "SOPHIA: European Foundation for the Advancement of Doing Philosophy with Children" Çocuklarla felsefe alanında farklı ülkelerdeki öğretmenler ve uzmanlar arasında ortaklıkları, paylaşımı hedefleyen bir oluşumdur. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız.
  • Sainte Pulchérie Felsefe Kahvesi, Türkiye’nin ilk haber sitesi olan Indigo Dergisi’nin bir yazısına konu oldu. Dergi yazısını okumak için buraya tıklayın.
  • Paris’te UNESCO binasında Dünya Felsefe Günü kutlaması nedeniyle 19-20 Kasım 2014 tarihinde UNESCO, Philolab ve Avrupa’daki seçkin eğitim kurumlarının ortaklaşa düzenledikleri "14èmes Rencontres sur les Nouvelles Pratiques Philosophiques" başlıklı konferansta kulübümüzün "Turkish Philosophy Café : Bringing philosophy into young people’s lives in Turkey" başlıklı poster çalışması bilimsel komite tarafından kabul edildi ve posterimiz bu tarihlerde Paris UNESCO binasında izleyicilerle buluştu. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.
  • Sainte Pulchérie Lisesi Felsefe Kahvesi Projesi çalışması 25-27 Haziran 2014 tarihinde Kanada’nın Québec kentinde, Laval Üniversitesi’nde yapılacak olan "2014 North American Association for the Community of Inquiry (NAACI) Kolokyumu" bilimsel komitesi tarafından başarılı bulundu ve hem ülkemizi, hem de okulumuzu temsilen “The Community of Philosophical Inquiry and its diverse applications” başlıklı kolokyuma davet edildi. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.

Fransızca MUN Kulübü

Model United Nations