Yayın tarihi 31 Ekim 2016

Köprüköy’de Cumhuriyet Bayramı

Sürdürülebİlİr Yaşam

"Aydın Zihniyetler için Kucak Dolusu Kitap" projesi kapsamında Sainte Pulchérie Lisesi’nde toplanan kitapları dağıtmak üzere bir grup öğrencimiz Kırıkkale yakınlarındaki bir köye gittiler. Cumhuriyet Bayramı’nı da burada düzenlenen törene katılarak kutladılar.

Öğrencilerimiz Anadolu’daki okullarla dayanışmak adına yaptığımız geziye dair izlenimlerini paylaşıyorlar:

"28 Ekim sabahında kahvaltımızı ettikten sonra kitap dolu kolileri otobüse taşıyıp, Köprü köyüne doğru hareket ettik. Kırıkkaleye yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki köye varınca, Köprü ilkokulundaki çocukların coşkusu ve güler yüzleriyle karşılandık. Hep beraber kitapları kütüphaneye taşıyıp, türlerine göre ayırıp, kitapları yerleştirmeye koyulduk. Kütüphaneyi düzenledikten sonra 1,2,3 ve 4.sınıflarla Cumhuriyet temalı etkinlikler yaptık; sınıfları süsledik, tişört boyadık, resimler yaptık, posterler yaptık... Ardından köyde bulunan 13.yüzyıldan kalma tarihi bir köprüyü ziyaret ettik. Sonra yeni arkadaşlarımızla köydeki anaokuluna ağaç dikmeye gittik, bizlere onlar ağaç dikmeyi öğrettiler, her birimizin yıllar sonra orada yeşerecek ve kök salacak çam ağaçları oldu. Ağaç diktikten sonra bir köy evine konuk olarak gittik, taze yapılmış sıcacık gözlemelerimizi yöreye özel turşu ve lor peyniriyle yedikten sonra onlara çok teşekkür edip yolumuza devam ettik.
Sıradaki yolculuğumuz çeşitli kralların ve kraliçelerin portrelerini yapmış Keskinlili dünyaca ünlü ressam Rahmi Pehlivanlı’nın müze haline getirilmiş eviydi. Anıtkabir’deki tüm tabloların onun fırçasından çıktığını duyunca ilgi ve heyecanımız daha da arttı. Sonra Sulu Kaya mağarasına indik, çıkınca bizlere yöreye özel ayvalar ikram edildi. Ardından köyün içinde bulunan Taş Mektep diye anılan tamamiyle yöresel kültürel motiflere göre restore edilmiş mekanda ünlü Halk Ozanı Hacı Taşan’a atfedilmiş olan sanat evinde yöreye özgü türkülerden oluşan bir müzik dinletisini paylaştık. Türkülerimiz, o insanın kanını kaynatan ezgiler ne güzel, ne canlıydı.. Bir kez daha yurdumuzu kucaklamanın coşkusunu yaşadık. Müziğin eşliğinde hep beraber dans ettikten sonra otobüse binip öğretmenevine döndük, dinlenip akşam yemeğini de yedikten sonra ertesi gün törende söyleyeceğimiz şarkıların provasını yaptık. Saat 10.00’a geldiğinde hepimiz odalarımıza uyumaya gittik. 29 Ekim sabahi saat 7 buçukta kahvaltımızı ettikten hemen sonra öğretmenevinden çıkışımızı yapıp Kırıkkale Keskin Köprü İlkokulu ve Ortaokulundaki öğrencilerin hazırladığı 29 Ekim törenlerine katılmak için otobüse bindik. İstiklal Marşı ardından öğrenciler şiirlerini okudular, dans ettiler, biz de şarkılarımızı söyledik. Kendi adımıza konuşmamız gerekirse, geçirdiğimiz en anlamlı 29 Ekim töreniydi. Tören bittikten sonra yeni arkadaşlarımızla sadece yarım saat daha geçirebildik, veda etme vakti gelmişti. Evet orada bir köy vardı uzakta ama o köy hepimizin köyüydü... Son dakikalarımızı da şarkılar söyleyip halay çekerek geçirdik. Duygusal bir vedalaşmanın ardından Anıtkabir’e gitmek üzere otobüsümüze bindik, bu anlamlı günde Ata’mızı sevgi ve saygıyla anacak olmanın gururuyla yolumuza devam ettik."

Selin Tunali -11D, Defne Çağlar 11- A, Nazlıhan Fırat - 10D

Aydın Zihinler İçin Kucak Dolusu Kitap

"Umuda İlmek" Projesi ile Halep’e Uzatılan Yardım Eli

Umuda İlmek

Lape’nin Küçük Postacıları

Michal Bardavid ile Söyleşi

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Projesi

Öğrencilerimiz Köprüköy’e Umut Oldu

Sosyal Sorumluluk Çalışmaları "Barış Ağacı" İle Ödüllendirildi!

"Umuda İlmek" Projemiz CNN Türk’te!

"Umuda İlmek" Projesi ile Halep’e Uzatılan Yardım Eli

Umuda İlmek

Lape’nin Küçük Postacıları

"Anadolu’da Bir Kızım Var" kampanyasına destek olun!

Sainte Pulchérie/Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İş Birliğiyle