Yayın tarihi 15 Nisan 2019

Sergi : "The Portrait" | Louie Cordero & Ali Elmacı

Lİse’de Sanat

A story by Louie Cordero & Ali Elmacı

Çağdaş sanatın iki önemli temsilcisinin eserleri Sainte Pulchérie Lisesi’nin Sanat Galerisi Od’A-Ouvroir d’Art ’da sergileniyor.

Filipinli sanatçı Louie Cordeao ve Türk sanatçı Ali Elmacı, Galeri ARTON iş birliğiyle düzenlenen bu sıra dışı ortak sergide buluşuyor. Kendilerine has büyülü evrenler yaratan bu iki sanatçının eserleri renkli ve çoşkulu üsluplarıyla tezat yaratan tekinsiz masalları çağrıştırıyor.

Mayıs ayında gerçekleşecek serginin öyküsü 25 yıl öncesine dayanıyor. Bu öykü Louie Cordero’nun henüz Filipinler Manila’da Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okurken, öğrenci çalışmalarının sunulduğu bir sergiye katılmasıyla başlar. O dönemde Manila’da görevli olan Fransız bir öğretmen, genç öğrencinin çılgın evrenini keşfeder ve büyülenir. Cordero ile tanışıp eserlerinden birini satın alır. Bu, genç sanatçının kariyerine devam etmesi için gerçekten yüreklendirici bir karşılaşma olmuştur. Bir süre sonra Cordero öğretmenin portresini yaparak ona hediye eder. Aralarında doğan dostluk, öğretmen Türkiye’ye yerleşince yolları ayrılana kadar sürer…

Ancak aradan geçen 20 yıldan sonra, bu dostluk öyküsü Beyoğlu Çukurluçeşme Sokak’ta,1846’da Şefkat Rahibeleri tarafından kurulan tarihi Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde devam ediyor. Günümüzde Cordero Filipinli en büyük ressamlardan biri sayılmaktadır ve lisenin galerisine onu davet eden aynı öğretmendir. Sergiye Cordero ile aynı kuşaktan gelen ressam Ali Elmacı da tüm yaratıcılığıyla katılıyor. Bu önemli sergi aynı öğretmenin 20 yıl arayla tekrar yapılan portresi etrafında bütünlük kazanıyor. Cordero’nun Manila döneminden bir portre ile Cordero ve Elmacı’nın bugün tuvale yansıttığı portreler yankılanacak.

Louie Cordero ve Ali Elmacı yıllar boyunca kendilerine özgü eleştirel tarzda çalışmış, mizah ve ironiyi çarpıcı renklerin bol ayrıntıyla harmanlandığı üsluplarını geliştirmiş iki sanatçı. Ve sanatsal duruşları özgün bir şekilde birbirini destekliyor. İmgesel evrenleri, kitsch tonlardan uzaklaşmadan, toplumu dışavurumcu, sıradışı ve tekinsiz sorgulamalara konu ediyor.

"The Portrait : a story by Louie Cordero & Ali Elmacı"
3-25 Mayıs
Od’A-Ouvroir d’Art