Yayın tarihi 1. Kasım 2017

Sergi: "Kutsallığın İzdüşümü" - Nicolas Joyeux ve Timurtaş Onan

Lİse’de Sanat

İki haftalık bir sanatçı rezidansı için Sainte Pulchérie Lisesi’nde ağırlanan Fransız sanatçı Nicolas Joyeux, Türk sanatçı Timurtaş Onan ile kutsallık teması üzerine ortak bir fotoğraf sergisinde buluştu. Sergi, okulumuzun sanat galerisi Od’A-Ouvroir d’Art salonunda 3 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında gezilebilir.

Fotoğraf sanatçıları Timurtaş Onan’ın ve Nicolas Joyeux’nün imgelerinin birbirleri ile karşılaşarak tektonik plakalar gibi çarpışması “izleyiciye atılan bir füze” (Benjamin) misali sembolik gerçekliğin karmaşık yapısını ortaya çıkarıyor.

Nicolas Joyeux dört bir tarafa dağılmış olan maddenin detaylarını triptikler şeklinde sunmakta, gerçeğin bir kesitini ortaya koymaktadır. Her bir ayrıntıda insanı tanrısallaştıran kozmik güçler dolaşmakta ve sonsuz büyüğü sonsuz küçüğe bağlamaktadır. Diğer bir deyişle ayrıntılar bütünü içerebilirken, kozmosun tüm enerjisi kutsal formun kapsamında toplanmaktadır.

Kutsallığın içsel deneyimi bizlerde çekici ve itici olmak üzere çift yönlü duyguların oluşmasına neden olur. Kutsallığın duygusal prizması, ürkütücü ya da yüce olan karşısında verilen tepkilerde yatar. Bu "antipatik sempati ve (bu) sempatik antipati"(Kierkegaard) entelektüel temsiller eşliğinde kutsal ürperişlere neden olur. Kutsallık duygusu elbette dini mekan ve nesnelerin ötesinde bir buluşmadır. Kimi doğal kargaşaların yoğunluğu, Timurtaş Onan’ın kendine has bir ruha sahip metruk binaları gibi yakalanması güç, gizemli, bilinmeyen yerlerin karşısında ve hatta eşsiz, dahası mucizevi bir olgu karşısında canlanabilir.

Sanatçıların kişisel web adresleri:
www.nicolasjoyeux.com
www.timurtasonan.com

Satışlardan elde edilen gelirin %30’u Lape Hastanesi’ne bağışlanmaktadır.

Sainte Pulchérie Lisesi, sanatçılar Nicolas Joyeux ve Timurtaş Onan’a bu projeye birlikte katılma davetini kabul ettikleri için teşekkür ederiz. Ayrıca, fotoğraf sanatçısı Ferrante Ferranti’ye serginin hazırlıklarında rehberlik eden değerli tavsiyeleri için müteşekkiriz.

Nicolas JoyeuxNicolas JoyeuxTimurtaş OnanTimurtaş Onan

Tiyatro: Batı