Suivez-nous:
Paru le 27 mars 2019

Dans Pulchérie

Art au lycée

Sahne Pulchérie, MSGSÜ Çağdaş Dans ASD ve Kirpi Tiyatro işbirliğiyle 10 Mayıs Cuma ve 11 Mayıs Cumartesi günleri "Dans Pulchérie"yi sunar !

10 MAYIS 2019 // CUMA PROGRAMI :

11.00-13.00 : Chevy Muraday ile Dans Atölyesi (profesyonellere yönelik)

17.30-19.00 : Türkiye Çağdaş Dans Yakın Tarihi Söyleşisi

Sunum : Tuğçe Tuna
İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleşen söyleşide, 1990 sonrası Fransız dans sanatçılarının, koreograflarının ve eğitmenlerinin Türkiye’de gerçekleştirmiş olduğu çalışmalara, etkinliklere odaklanılacaktır.

Yer : Sainte Pulchérie Fransız Lisesi / Medyatek
Ücretsiz Etkinlik.

20.30 : El Cínico – Losdedae

"Bu arada, biliyor musunuz neye kanaat getirmiş bulunuyorum, bizim gibi yeraltı sakinlerine gem vurulması, dizginlerinin sıkı tutulması gerekir. Kırk yıl yeraltında hiç konuşmadan suskun oturmayı bilmemize rağmen, bir kez toprağı yarıp gün ışığına çıktık mı, konuşuruz da konuşuruz…" Yeraltından Notlar, Fyodor Dostoyevski

Losdedae Dans Kumpanyası, her prodüksiyonunda "total gösteri" kavramına sadık kalarak, İspanyol yönetmen Chevi Muraday’in eserlerinde farklı disiplinleri bir araya getirmeye iten yaklaşımı sürdürüyor.

Yunan felsefesinin kinizm akımının temsilcisi Kinik Diyojen olarak da anılan Sinoplu Diyojen, bu sözcüğün toplumda yaygınlaşmasını sağlayan, toplumsal normları eleştiren, mülkiyetten vazgeçerek iktidardan radikal biçimde uzaklaşan bir filozof.

Gösteride ana karakter olan Sinoplu Diyojen, maddiyatın insanın gerçekten önemli olan şeylere dikkatini vermesini engelleyen bir bariyer olduğunu hissederek, maddi birikime gittikçe daha az önem verecek. Karakterin içsel yolculuğu kişisel sembolizminin manzarasını gözler önüne serecek ve bu manzara 50 dakika süren eser boyunca karakterin geçirdiği evrime paralel olarak değişecek.

Pablo Messiez’in metni, Ricardo Miluy, Bárbara Bañuelos, Pablo Martín Jones ve Mariano Marín’in orjinal müzikleri, sanat yönetmeni Chevi Muraday’in koreografisiyle birlikte, Losdedae : “Bir Kinik” prodüksiyonu için ideal sanat ekibini oluşturuyor.

"Geride kalan kelimelerdir, ifade ettikleri kavramlar değil." Sinoplu Diyojen

"Kültür, akılda tutulması gereken bir bilgi değildir, kendiliğinden akar." Diogenes Laertios

Yer : Sahne Pulchérie

11 MAYIS 2019 // CUMARTESİ PROGRAMI :

11.00-13.00 : Pınar Akyüz Çağdaş Dans Atölyesi (başlangıç seviyesi / Fransızca atölye)

Kontenjan 30 kişi ile sınırlıdır. Katılım ücretsizdir.

11.00-12.30 : Aybike İpekçi ile Çağdaş Dans Tekniği (orta ve ileri seviye)

14.00-16.00 : Bir Yaratım Hikayesi – Film Gösterimi

2014 yılında Fransız dansçı ve koreograf Benjamin Millepied Paris Devlet Opera ve Balesi’nin dans direktörlüğüne atanır. Koreograf hemen yeni bale gösterisi olan "Clear, Loud, Bright, Forward”ın hazırlıklarına başlar ve çalışmak üzere Devlet Opera ve Balesi’nden 40 dansçı seçer. Fakat bu köklü ve prestijli kurumun gelenekleri çatışmalara neden olacaktır.

Yönetmen : Thierry Demaizière, Alban Teurlai
Süre : 120 dakika
Dil : Fransızca. İngilizce alt yazılı.

Ücretsiz Etkinlik.

17.00-17.30 : Ouroboros / Re-cordis

Ouroboros

"Evrendeki ilk yaşayan canlı "Ouroboros", kendi kendini yiyen bir varlıktır. Bir ölümsüz, mükemmel olarak oluşturulmuş bir hayvan…" Platon

"Her şey gider, her şey geri gelir, sonrasızca döner varlık çarkı. Her şey ölür, her şey yine çiçeklenir ; sonrasızca sürer varlık yılı." F. Nietzsche

Koreografi ve Dans Sanatçıları : Ezgi Yaren Karademir, Berk Can Ceylan
Müzisyen : Hakan Kara

Re-cordis

"Recordar = anımsamak
Latincesi re-cordis, yani kalbi delip geçmek."
Kucaklaşmanın Kitabı, Eduardo Galeano

Koreografi ve Dans Sanatçıları : Ekin Ançel ve Aybike İpekçi
Müzisyen : Ahmed Shk

Yer : Sainte Pulchérie Fransız Lisesi /Çeşitli Mekanlar
Biletler Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nin karşısında bulunan Lamelif Sahaf’ta ve etkinlik günü gişede : 15.-TL (2 etkinlik için tek bilet)

18.00-18.50 : El Cínico – Losdedae

"Geride kalan kelimelerdir, ifade ettikleri kavramlar değil." Sinoplu Diyojen

20.30 : Gövde Gösterisi – Tuğçe Tuna

Koreograf, dans sanatçısı, akademisyen ve hareket terapisti Tuğçe Tuna’nın 2014 yılında İKSV 19. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında sunduğu ve Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’ne özel olarak üretip sahnelediği "Gövde Gösterisi" eseri “Dans Pulchérie” kapsamında yeniden seyircisiyle buluşuyor.

"Buz kokulu yolculuklarımızda ay, güneşinin önünden geçti. Acemice baharın içinden düşüyoruz zamansızlığa. Evet ! Gövde Gösterisi yapıyoruz. Ne hüzünlerle, heyecanlara ve şeylere rağmen yaptık Gövde Gösterisi’ni yaşantımız boyunca... Yağmur, rüzgar, şimşek hatta fırtına müzik olur bedenime, tıpkı kayan yıldızda olduğu gibi sonsuzlukta..." Tuğçe Tuna, 2013, İstanbul.

Konsept, Metin ve Koreografi : Tuğçe Tuna
Dans Sanatçıları : Özgün Akaçça, Begüm Balcıoğlu, Ahu Kınoğlu Özgür, Erdem Kaynarca, Ezgi Künktakan, Yağmur Anaz, Sema Semih, Tuğçe Tuna.
Müzik : Ah ! Kosmos ve Vahit Tuna

Yer : Sainte Pulchérie Fransız Lisesi / Çeşitli Mekanlar

Galerie

Sur le même sujet