Yayın tarihi 1. Kasım 2016

Tiyatro: "İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz"

Lİse’de Sanat

Hayal Perdesi sanat yönetmeni Selin İşcan ve Avrupa’nın önemli yönetmenlerinden Aleksandar Popovski önderliğinde hayata geçen, Hayal Perdesi’nin ilk yapımı "İmparatorluk Kuranlar yahut Şümürz" prömiyerini "Bursa Nilüfer Belediyesi Tiyatro"nun katkılarıyla 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde gerçekleştirdikten sonra 16 Aralık Cuma günü 20.30’da Sahne Pulchérie’de sanatseverlerin beğenisine sunulacaktır.

Bizi rahatsız eden nedir? Hayatımızda neyi kabul ya da inkâr ederiz; ihtiraslarımız bizi nereye götürür, ne ararız… "Söz’ün Büyücüsü" Boris Vian‘ın son oyunu, alaycı trajedi İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz işte bu ve benzeri sorularla başlar.

Tanımlayamadıkları bir korkunun (sesin) etkisi altındaki Dupont ailesi her seferinde daha yukarıdaki bir daireye, onları gitgide daha fazla sıkıştıran bir durumun içine çekilir. Durmaksızın kaçarlarken dünyaları gittikçe daralır ve nereye giderlerse gitsinler, gizemli bir kadın, Şümürz, itip kaktıkları, yerden yere vurdukları halde inatla, sebatla onları beklemekte, onlarla yüzleşmektedir.

Dupont’lar Şümürz’e ne kadar kötü davranırlarsa davransınlar varlığını asla inkar edemezler. Şümürz adım attıkları her mekanda, nefes aldıkları her anda onları bekler ve Şümürz asla ölmez...

2016 Milano "Il Teatro Nudo Teresa Pomodoro" Uluslararasası Ödül Adayı

2015 Afife Tiyatro Ödülleri "Yılın En Başarılı Yönetmeni" – Aleksandar Popovski

2015 Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri "Yılın Kadın Oyuncusu" – Selin İşcan