Yayın tarihi 15 Kasım 2018

Fotoğrafçı Amaury da Cunha İle Sanatçı Rezidansı Projesi

Lİse’de Sanat

Sainte Pulchérie Fransız Lisesi 13 yıldan bu yana kasım ayında 10. sınıf öğrencileriyle Fransızca dersleri kapsamında iki hafta boyunca çalışmak üzere bir Fransız sanatçıyı konuk ediyor. Böylece öğrenciler bir fotoğrafa nasıl bakıldığını, fotoğraf sanatçısının nasıl çalıştığını ve onun sayesinde fotoğraf makinesinin objektifinden dünyaya nasıl daha farklı bakabileceklerini öğreniyorlar.

Bir imgeyi betimlemek için kullanılan Fransızca söz dağarcığını öğrenmek amacıyla öğrencilerimiz 5 ile 15 Kasım tarihleri arasında pratik fotoğraf atölyeleriyle desteklenen derslere katıldılar. Bu sene konuk ettiğimiz fotoğraf sanatçısı Amaury da Cunha, öğrencilere imgelerden yola çıkarak “karşılaşma” teması üzerine düşünmeyi önerdi.

15 Kasım Perşembe günü saat 18.30’ta atölyede öğrencilerin çektiği en iyi fotoğraflardan bir seçki sanat galerimiz Od’A’da sergilendi ve aynı zamanda tüm fotoğraflar projeksiyonda gösterisi olarak sunuldu.

Bu seneki fotoğraf atölyelerinin temasından bahsedebilir misiniz?
Fotoğraf teması olarak “karşılaşma”yı seçtim. Fotoğraf çekmek her zaman bir keşiftir, karşılaştığımız her neyse ona açılmaktır, ve duygularımız açığa çıkarır. İmgeler ürettiğimiz zaman, dünyayla karşılaşırız, dünyayla sessiz bir diyalog başlar, çevremizi daha iyi tanırız.

Öğrencilerimiz bu tür bir çalışmaya katılırken nasıl farklılıklar gösterdiler?
“Karşılaşma” temasını öğrencilerle işlemek için, onlardan birbirini tamamlayan farklı yönlerde çalışmalarını istedim. İlki, iki karakter arasındaki karşılaşmayı sahneye koymaktı, yani jestlerin, yüz ifadelerinin, bir sekans oluşturur gibi fotoğrafını çekme önerisiydi.
Öğrencilere kendilerine en yakın hissettikleri kişinin portresini çekmelerini söyledim ve bu portrenin iki kişi arasındaki bağı, ilişkiyi ve sevgiyi yansıtmasına dikkat ettiler.İkincisi İstanbul’da öğrencilerin, her gittiklerinde, kendilerini şehirle en çok uyum içinde hissettikleri yerin fotoğrafını çekme önerisiydi. İstanbul’da karşılaşma mekanlarının fotoğraflarını çekmek. Sokakta insanların karşılaştıkları anları yakalamak, onların arasındaki etkileşimin fotoğrafını çekmek...

Bu öğretim deneyimiyle ilgili izlenimleriniz nelerdir?
Benim için etkileşim ve keşif açısından çok zengin bir deneyimdi. Öğrencilerin son derece dikkatli ve meraklı olması atölyenin pedagojik boyutunu geliştirmemi sağladı. Ve, şaşırtıcı gelse de, fotoğrafın söz almaya ve diyaloğa sevk eden iyi bir araç olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, kalan zamanımda yazı ve fotoğraf sanatına ilişkin kişisel projelerim üzerine çalışmaya devam ettim.
Kısaca, harika bir deneyimdi !

Amaury da Cunha kimdir?
Amaury da Cunha 1976’da Paris’te doğdu. 2000 yılında Ecole nationale supérieure de la photographie’den mezun oldu. Fotoğraf eleştirisi makaleleri ve edebiyata dair yazıları Le Monde des livres ve başka mecralarda yayımlandı. 2009’da Saccades başlıklı hem metinler hem de imgelerden oluşan ilk kitabı Yellow Now Yayınları’ndan çıktı. Kasım 2012’de Fotoğraf Ayı etkinlikleri kapsamında Paris’te açtığı ilk kişisel sergisi, Le Caillou Bleu Yayınları tarafından Après tout ismiyle kitaplaştırıldı. 2015’te fotoğrafa dair ilk anlatı seçkisi (Fond de l’œil, le Rouergue Yayınları) ve Filigranes Yayınları’ndan üçüncü fotoğraf kitabı basıldı. 2017’de Rouergue Yayınları özyaşamöyküsel bir anlatı olan Histoire souterraine’i yayımladı.

Basketbol Sahasında Yeni Duvar Resmi

Sergi: "Yedi Tepe İstanbul"

8-28 Aralık 2018

Sahne Pulchérie’nin Programı