Yayın tarihi 17 Temmuz 2018

Basketbol Sahasında Yeni Duvar Resmi

Lİse’de Sanat

Mayıs ayında Sainte Pulchérie Lisesi, Nantes’lı sanat topluluğu "The Postman Quartet" üyesi sanatçı Julien Casse’ın basketbol sahasında Art Nouveau (Yeni Sanat) tarzında ürettiği duvar resminin açılışını yaptı.

Sainte Pulchérie Lisesi, Fransız street art ve graffiti topluluğu The Postman Quartet’i basketbol sahasında gerçekleştirdiği güzel sanatlar projesi kapsamında ağırladı. Sanatçının üslûbu Art Nouveau (Yeni Sanat) akımıyla diyalog içerisinde, yaratıcı imgelemi, temposu, kendine özgü renk ve süslemeleriyle göze çarpıyor. The Postman Quartet özellikle William Morris’in tipografik tasarımlarından ilham alarak, spor sahasını daha modern ve canlı renkler taşıyan çizimlerle dinamikleştirdi ve yeniledi.

Bu sanat projesi iki aşamalıydı. Öncelikle Julien Casse, iki saat süren bir konferansta ekrana yansıttığı fotoğraflar aracılığıyla çalışmalarını tanıttı. Ardından 9. sınıfların güzel sanatlar dersine katıldı. Hazırladığı sunumlarda, öğrencilerin street art kapsamında kullanılan çeşitli teknikleri tahlil etmek için nasıl sanata ve zanaata dair bir bakış geliştirebileceklerini, bir duvar resminin üretilme sürecini ve serigrafi, taş baskı, şablon gibi teknikleri anlattı.

Duvar resminin uygulama aşamasında, ilgilenen öğrenciler avluda sanatçıyı çalışırken üretim mekânında gözlemleme imkânı buldular.

16 Mayıs günü öğrencilerin ve öğretmenlerin katıldığı açılış töreni güneşli bir havada ve neşeli bir ortamda gerçekleştirildi. Okul Müdürü Alexandre Abellan ve Türk Müdür Başyardımcısı Minâ Akcen, Julien Casse’a teşekkürlerini sunmak için söz aldılar ve sanatçının bu mekânı daha canlı kılmak için iki hafta boyunca sürdürdüğü tüm çalışmalardan bahsettiler.

Aşağıdaki videoda The Postman Quartet ile duvar resmi hakkında gerçekleştirilen röportajı seyredebilirsiniz.

Sainte Pulchérie Lisesi, The Postman Quartet’e öğrencilerimize gösterdiği ilgi ve nezaketi için teşekkür eder.

The Postman Quartet

Ressamlar, grafikerler ve şablon tasarımcılarından oluşan sanatçı kolektifi The Postman Quartet 2002 yılında, ortak sanatsal etkiler ve referanslar etrafında, atölyenin ötesine geçme ihtiyacı sonucunda, kapalı sergi mekânlarının dışında çalışmalarını sunabilmek ve daha fazla sanatsevere ulaşabilmek için biraraya geldi.

Arşiv belgeleri, gravür çalışmaları, 19. yy. sonu ve 20. yy. başı tipografileri ve özellikle aynı dönemin afiş tasarımcılarına duyduğumuz ilgi nedeniyle, afişi temel uygulama alanı olarak seçtik ve sokakları sergi mekânı edindik.

Önce şablon baskı tekniğiyle uygulanan afişler, daha sonra serigrafi yöntemiyle basılıyor. Böylece daha estetik ve çarpıcı afişler üreterek, dikkatimizi etrafımızı kaplayan, tekrar eden reklam manzaralarından başka yerlere çekmeyi amaçlıyoruz.

Sokakta ve sokak için çalışmak, çok çeşitli kişilerin dile getirdiği tepkiler, eleştiriler, geri bildirimler doğrultusunda ve sokak çalışmasının yeni kişilerle bizi buluşturması sayesinde işlerimize dinamizm kattı.

Bugün, Nantes kentinin duvarlarında daha az görünür olsak da, hâlâ üretmeye devam ediyoruz ve sokaklarda işlerimizi sergilemek, onları konuşturmak ve gerçeklikle diyaloğa girmelerini gözlemlemek her zaman bize büyük keyif veriyor.

Atölye|Konser: Ediz Hafızoğlu, Ercüment Orkut & Volkan Topakoğlu

Tiyatro: Batı

Sahne Pulchérie’nin Programı

“Kırmızı Başlıklı Kız” Oyunumuza Tevfik Fikret Tiyatro Festivali’nde Jüri Özel Ödülü