Yayın tarihi 11 Kasım 2015

10. Sınıfların Philippe Dupuich ile Fotoğraf Atölyeleri

Lİse’de Sanat

10. sınıf öğrencilerimiz Fransızca dersleri kapsamında, Fransız bir fotoğrafçıyla bir hafta süresince fikir alış verişinde bulundular ve fotoğraf atölyeleri gerçekleştirme şansına sahip oldular. Öğrenciler bu atölyeler aracılığıyla İstiklal Caddesi etrafındaki sokaklardan geçmekte olanların görünümlerini yakalamaya yönlendirildiler. Bu fotoğraflar 12 Kasım Perşembe gününden itibaren okulumuzda sergilenecekler.

10. Sınıflar her yıl, imge betimlemeye dair sözcük dağarcığı edinmek ve bunda uzmanlaşmak için Fransız bir fotoğrafçıyla ders oturumlarına katılıyorlar. Bu oturumları pratik yapmalarına imkan sunan fotoğraf çekimleri izliyor. 2015 yılı davetlisi fotoğraf sanatçısı Philippe Dupuich öğrencileri okul semtindeki insanlarla ve onların görünüşleriyle ilgili çalışmaya yönlendirdi.

İletişim bölümü Philippe Dupuich’e bu proje hakkında sorular yöneltti.

Bu sene fotoğraf atölyelerinde işlediğiniz temadan bahseder misiniz ?
Projenin ilerlemesiyle beslenen birinci fikir belgesel fotoğrafçılıktı, örneğin "Burada ne yapıyor?" gibi. İkincisi ise öğrencileri, öncelikle dış görünüşleriyle ilgilerini çeken insanlarla iletişime geçmeye yönlendiren sanatsal portreler fikriydi.

İstanbul ile bağınız?
Underground kültür temasıyla yaptığım kişisel projem çerçevesinde İstanbul’a geldim. Söz konusu çalışmayı yazar ve demene yazarı aynı zamanda Actes Sud Yayınları’nda Türk Edebiyatı koleksiyonunu yöneten, çağdaş Türk Edebiyatı uzmanı Timur Muhittin ile yürütüyorum.

Fransa’da düzenli olarak atölyeler gerçekleştiriyorsunuz. Öğrencilerimizin bu çalışmayı ele alma şekillerinde farklılıklar görünüz mü?
Fransız olsun Türk olsun öğrencilerin hepsinin imgeyle sıkı bir bağı var. Örneğin akıllı telefonlarıyla çok sayıda fotoğraf çekiyor ve bunları sosyal medyada paylaşıyorlar. Bu, onlar için bir var olma şekli. Ancak yapmakta oldukları eylemin kökeninden bi:haberler. Dijital fotoğrafçılığı biliyorlar ancak fotoğrafın tarihçesinden haberdar değiller. Fotoğraf çekme eylemi ve onunla ilintili konular nereden geliyor? Sınıfta bunlardan bahsettim. İlgilerini çekti.

Neden gençler için atölyeler düzenliyorsunuz?
Tecrübelerimi paylaşmak ayrıca herkesin yaratıcılığını ortaya koymasına fırsat veren bu aracın çeşitli yönlerini keşfettirmek için. Bu atölyelerde asıl ilginç olan, stajyerlere olsun, öğrencilere ya da yetişkinlere olsun, fotoğrafın "öteki" ve gerçek ile iletişime geçebileceğimiz harika bir alet olduğunu göstermek. Fotoğrafı çeken makina değildir; en iyi fotoğraf makinası gözdür.

Bu çalışmayı ne zaman keşfetme şansımız olacak ?
12 Kasım perşembe günü saat 18.30’da. En iyi portreler sergilenecek ve çekilen fotoğrafların tamamı Od’A-Ouvroir d’Art sanat galerimizdeki odalardan birinde yansıtılacak. Sanırım fotoğraf sanatçısı Tuğba Yüksel’in kişisel sergisi de buna paralel olarak açılacak.

Teşekkür ederiz M Dupuich, sizi tanımış olmaktan ve sizi Sainte Pulchérie Lisesi’nde ağırlamış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz!

Philippe Dupuich tarafından seçilmiş en göz alıcı portreler kafeterya koridorlarında sergilenmektedir.

Demirören’de Gezebileceğiniz Sergi : "Kalanlar ve Kalıntıları"

Afrika’nın Coşkulu Ritimleriyle Buluştuk!

"Africa" Gecesi

Tuğba Yüksel Öğrencilere Sergisini Gezdiriyor

Özel Etkinlik: Yazar Matei Vişniec Öğrencilerimizle Buluştu

Sergi: Ferrante Ferranti’nin Yönetiminde "Genç Bakışlar"

Tarihi Beyoğlu’nda Gezinti

2017 Yılı Frankofoni Programı!

"Duyular ve Edebiyat" Festivali

"Duyular ve Edebiyat" Festivali’nde Fransız Yazarlar Rezidansı