Yayın tarihi 30 Ekim 2018

Cumhuriyet Bayramı’nı Coşkuyla Kutladık

Törenler ve Tarİh

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı barışın önemini vurgulayan törenimizde ve "Aydınlık Zihniyetler İçin Kucak Dolusu Kitap" projemizle coşkuyla kutladık.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından, Okul Müdürü Alexandre Abellan, yaptığı konuşmada; şunları söyledi:

"Fazlasıyla anlam yüklü Cumhuriyet, Demokrasi, Zafer, İstiklâl gibi sözcükleri anımsamanın size dayatıldığı ve belleğinizi terbiye ettiği söyleniyor. Yakında sizi bu sıkıntıdan ve gereklerinden kurtaracaklarmış, rahata erecekmişsiniz, düşünmenize gerek kalmayacakmış. Ben size tam tersini söylemek istiyorum. Bir halkın onuru, kendi kaderinin dizginlerini elinde tutmasıdır. Bizler, yurttaş olarak, kendilerini Cumhuriyet değerlerini korumaya adamış olanların değerini bilmeliyiz. Bu, onlara borcumuzudur, ahlâki görevimizdir. Bugün, bu töreni özgürce yapabildiğimiz için sevinin."

Öğrencilerimiz, ülkemizde gençlerin aydınlanmasına katkıda bulunmaya "Aydınlık Zihniyetler İçin Kucak Dolusu Kitap" projesiyle kütüphaneler kurarak devam ediyor. 6 yıldır, öğrencilerimiz paylaşımcı bir ruhla kitap bağışlıyorlar. Bu yıl 2185 kitapla Yalova ve Bursa’da üç okula konuk olup, Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar ve kitapları, öğrenci kardeşleriyle birlikte, raflara yerleştirdiler. "Aydınlık Zihniyetler İçin Kucak Dolusu Kitap" projemize ilişkin ayrıntıları bu makalede bulabilirsiniz.

Bu projenin yöneticisi olan Türk Müdür Başyardımcısı Minâ Akcen de, öğrencilerimize şu mesajı iletti:

"Özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın, laik ve demokratik düzenin yegâne garantörü olan Cumhuriyet rejimi ancak, eşitlik, kardeşlik ve dayanışma ilkeleri ile desteklendiği zaman gerçek anlamını bulur. İşte bu amaçla çıktığımız dayanışma, eğitimde fırsat eşitliği ve ülkemizin tüm sathında kardeşlik tohumları atmak adına yolunda aydın günlere ve geleceklere hızla ilerleme amacıyla kurduğumuz kütüphanelerle kucakladığımız vatan topraklarımızda diliyorum ki; tüm değerleri ile ve Cumhuriyet’imizin mimarı Mustafa Kemal ATATÜRK’ün açtığı yolda ışığımız ve meşalemiz sonsuza dek, pırıl pırıl parlasın. Vatanımızda nice 95 yılları coşkuyla kutlayalım."

Törende "Aydınlanmak gerek, karanlıktan korkmadan savaşmalı aydınlık, daha iyi bir dünyada, barışı düşlemeli insanlar. Cumhuriyet’in kuruluşu, bugün, karanlıktan korkanlara umut olsun" bağlamında hazırlanan piyano, dans, şiir ve dramatizasyondan oluşan tablo sunuldu.

Daha sonra Cumhuriyet’in ilanı öncesinden ve çalışmaların ilk günlerinden alıntılanan, Atatürk’ün kadın erkek eşitliğine bakışını vurgulayan bölümler canlandırıldı. Neydi Cumhuriyet? Kadın için, erkek için, sanatçı için? Ne anlattı resimler? Savaşı, barışı özgürlüğü nasıl anlattı; aydınlarımız, ressamlarımız? Ressamlarımızın savaş görüntüleri eşliğinde barışı anlatan slayt sunumu yapıldı.

Öğrenci, öğretmen ve çalışanlar olarak; Cumhuriyet’imiz ve barış konusunda düşüncelerimizi paylaştığımız cümleler okundu.

Törenimiz, 10. Yıl Marşı’nın coşkuyla hep birlikte söylenmesiyle sona erdi.

2018-2019 Ders Yılı Başladı!

Sonsuzluğa Göç Edişinin 80. Yılında Ata’mızı Sevgi, Saygı ve Minnetle Andık

Sonsuzluğa Göç Edişinin 80. Yılında Ata’mızı Sevgi, Saygı ve Minnetle Andık

2018-2019 Ders Yılı Başladı!

Mezuniyet Töreni

Ölümünün 3. Yılında Yaşar Kemal’i Andık