Yayın tarihi 18 Mart 2019

3.Frankofon Liseler Arası Edebiyat Ödülü’ne Doğru

Öğrencİ Çalışmaları

Üçüncü Frankofon Liseler Edebiyat Ödülü töreni 19 ve 20 Mart’ta gerçekleşecek... Bugüne kadar nasıl çalıştıklarını ve neler yaptıklarını öğrencilerimizin kaleminden okuyun!

"Biz "comité de lecture" yani, 10. sınıflardan seçilmiş ve gönüllü on kişi olarak, Türkiye’deki Frankofon liselerin düzenlediği edebiyat ödülü kapsamında, sene başından beri disiplinli bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma süresince farklı türde ve konuda dört kitap okuduk. Bu kitapları okumadan önce, sene başında, daha dikkatli okuyabilmemiz için herkes ayrı bir görev üstlendi. Örneğin, iki kişi kitabın özetiyle ilgilenirken, başka bir kişi karakter analizi yapıyordu. Her kitabı okumak için yaklaşık üç hafta zamanımız oldu. Kitapları okumayı bitirince tartıştık ve notlar aldık.

Bu süreci bize destek olan iki öğretmenimizle beraber geçirmemize rağmen düzenli aralıklarla yaptığımız toplantılarda aktif olan taraf bizlerdik. Örneğin toplantıları yöneten, tartışan, birbirimize soru yönelten hep bizlerdik. Bu toplantılarımız ve kitap eleştirilerimiz sayesinde çok fazla yeni kavram ve bilgiye sahip olmanın yanı sıra bir kitabı sadece yüzeysel olarak değil, derin anlamları görerek ve farklı bir perspektifle bakarak okumayı öğrendik. Ayrıca Fransızca kitapları okuyarak hem kelime hazinemizi genişletmiş, hem de farklı bir kültürden kitaplar okumuş olduk.

Dört kitabı da okuduktan sonra oylama yaptık ve en çok sevdiğimiz iki kitabı seçtik. Bu kitapları okurken yaptığımız özetler sayesinde onları tekrar analiz ettik.

Tüm kitapları okumayı bitirdikten ve tartışmalarımızı yaptıktan sonra 19 Mart’ta okulumuzu temsil edecek kişiyi seçmek için komite üyeleri ve 10. sınıf Fransızca öğretmenleri toplandı. Kitaplar üzerine konuştuğumuz ve öğretmenimiz tarafından yöneltilen sorulara cevap verdiğimiz "Débat Blanc" adı verilen bir münazara gerçekleştirdik. Gayet eğlenceli ve faydalı geçen bu konuşmanın ardından 10. sınıf öğretmenleri birtakım önerilerde bulundular ve bir oylama yaptık. Bu oylamanın sonucunda lisemiz adına bizi temsil edecek arkadaşımız İpek’i seçtik ! Bundan sonraki süreçte hepimiz ona kendi fikirlerimiz ve argümanlarımızla destek vereceğiz.

Son olarak, 19 ve 20 Mart’ın hepimiz için eğlenceli geçeceğini umut ediyoruz.

İpek’e bol şans diliyoruz!"

Nayra, Sude, Kerem, Rana

"Voix/e/t du passé" (Geçmiş’in sesi/yolu/görüntü)

Valérie Manteau ile yazar rezidansı kapanış akşamı

Frankofoni Zamanı!