Yayın tarihi 13 Aralık 2018

Dini Mekanlar Gezisi

Seyahat ve Okul Gezİsİ

Cami, Kilise, Sinagog

11. sınıflar, 4 Aralık günü farklı dini mekanları yakından tanımak adına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kapsamında düzenlenen eğitim gezisine katıldılar.

Uzun bir tarihi süreç içerisinde aynı ortamı paylaşan ve çeşitli kültürel bağlarımızın olduğu üç dinin değerlerini ve özelliklerini yerinde tanımak amacıyla Fener Rum Patrikhanesi, Süleymaniye Camii ve Neve Şalom Sinagog’u ziyareti yapıldı..

Öğrenciler ziyaretlerine Patrikhane’den başlamıştır. Patrikhane’nin kadim rehberi Panayot Bey tarafından içeriği zengin bir sunum yapıldı. Patrikhane’nin genel tanıtımı yapıldı. Hristiyanlıkla ilgili temel inanç ve ibadet konuları anlatıldı. Birlikte yaşama kültürü üzerine örneklerle açıklamalar yapıldı. Patrikhane Kilisesinin iç düzeni, vaazlar, törenler, ayinler hakkında bilgi verildi.

Patrikhane gezisi sonrası, Süleymaniye’ye ulaşıldı. Birlikte yenilen yemek sonrası Süleymaniye Cami tanıtımına geçildi. Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan caminin tarihsel geçmişi ve önemi hakkında İstanbul Müftülüğünün görevlendirdiği bir rehber tarafından Caninin dini yönü, iç mekanın kullanım özellikleri hakkında tanıtım yapıldı.
Süleymaniye Külliyesi, tarihi yarımadanın Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi’ni gören en yüksek tepesinde inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii’nin 4 minaresi Kanuni’nin İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun dördüncü padişahı olduğunu simgeler.

Süleymaniye ziyaretinden sonra öğrenciler İstanbul’un en önemli sinagogu olan Neve Şalom Sinagogu’nu ziyaret etti.
İspanya’da uğradıkları saldırıların ardından Osmanlı topraklarına sığınan Museviler, İstanbul’a ilk olarak 16. yüzyılda gelmişlerdir. Sinagog görevlisi dinle ilgili genel bir değerlendirme yaptıktan sonra şu görüşleri ortaya koydu : "İstanbul’un eski semtlerinin tamamında cami, kilise ve sinagog bir aradadır. Dünyada başka hiç bir şehirde böyle bir özellik yoktur. Burası sadece bir ibadethane değil doğumdan ölüme kadar tüm önemli günlerin yaşandığı bir mekandır. Burada, yeni doğan erkek çocuklar sekizinci gün sünnet edilir, kızlar için isim merasimi yapılır, 12 yaşına gelen kızlarla 13 yaşına basan erkekler için ergenlik töreni, daha sonra düğün töreni ve ölüm merasimi yapılır."

Bu yoğun günün ardından öğrenciler, farklı dinler ve ibadethanelerle ilgili edindikleri yeni bilgilerle çıkış saatinde okullarına ulaştılar.

Orhan Kemal Müzesi Ziyareti

Orhan Kemal’in oğlundan Baba Evi’ni dinlemek...

Fransız Kültür Merkezi Medyateğini Keşfettik

Tevfik Fikret’in Evi Aşiyan Müzesi’ni Ziyaret Ettik

Sarı Sınıf İzlenimleri

Haarlem MUN Konferansı

Ögrencilerimiz Zanzibar’da İnovatif Köy Çalışmalarına Destek Veriyor

Idea Universal İle "İnovatif Köy" İş Birliği

Frankofon MUN Klubü Lahey’de !

Bordeaux’da Sarı Sınıf İçin Geri Sayım

Kapadokya’da Güzel Günler