Yayın tarihi 10 Aralık 2018

Fonetik Yarışması

Öğrencİ Çalışmaları

Fransızca 1 dersi öğretmenleri, üç aydan bu yana, ses bilgisine, dil bilgisinin ve söz dağarcığının temellerine odaklı olarak Fransızca öğrenen dört Hazırlık sınıfına yönelik bir Fonetik Yarışması düzenledi. Bu yıl yarışmanın üçüncü yılı.

Üç yıldır olduğu gibi bu yıl da, kasım ayının son günlerinde Hazırlık sınıflarının Fransızca 1 dersi öğretmenleri Yıldız Hanım, Nurdan Hanım, Işıl Hanım ve Jocelyne Hanım, dört hazırlık sınıfının öğrencilerine, çeşitli oyunlar oynayıp, Fransızca ses bilgisinde öğrendiklerini uygulayarak, ses bilgisinde ustalıklarını sınadıkları bir yarışma düzenledi. 12 öğrencilik gruplara ayrılan öğrenciler, özellikle geniz sesleri, "r" ve "l" harflerinin ayrımı, ulama ve Fransızca ses bilgisinin ve prozodinin diğer önemli konuları hakkında yarıştılar.

Hazırlık C öğrencileri bu oyunlardan ikisini anlatıyor :

"Birinci dersin zili çaldığında, tüm hazırlık sınıfları olarak konferans salonuna gittik. Orada önceden belirlenmiş olan gruplarımıza ayrıldık. Her grubun bilgisayar görevlisi bilgisayarını çıkardı. Grupça fransızca 2 dersinde öğrendiğimiz ’nasale’ (= geniz sesi) konulu Kahoot oyununu Mme Yıldız ve M. Julian ile oynadık. İlk üçe giren takımlar puan kazandı. Daha sonra, içinde ‘liaison’lar (= ulama) ve ‘lettre muette’ler (= okunmayan harf) geçen bir metin dinledik ve aynı anda metnin yazılı olduğu bir kağıtta ‘liaison’lar ve ‘lettre muette’leri gösterdik. Sonuçları öğrenemesek de, oldukça eğlenceli geçti ve bildiklerimizi tekrar etmiş olduk."

"Mme Işıl’ın atölyesindeki oyunun konusu Fransızca tekerlemeleri okumaktı. Tekerlemeleri arkadaşlarımızla sırayla doğru bir şekilde okumayı denedik. Bazılarını başardık, pek çoğunu başaramadık, başardıklarımızda da başaramadıklarımızda da çok eğlendik. Tekerleme söylemek her dilde zor bizce, ve herkesin Fransızcasını biraz da olsa geliştirdiği kanısındayız."

Eğlenceli oyunlarla dolu bu sabahın son etkinliğinde her ekip kendisine verilen metni okuyup kaydetti. Bu ses kaydı başka bir ekibe verilerek sözlü anlama alıştırması materyali olarak kullanıldı. Yani öğrenciler, akranlarının onların telaffuzuna dair uyarılarını dinleyerek, ve arkadaşlarına da öğreterek, dili iyi telaffuz etmenin önemini birlikte kavradılar.

Fransızca 1 Dersi öğretmenlerine, Koordinasyon’a ve İdare’ye bu yarışmayı düzenledikleri için teşekkür ederiz... Gelecek sene görüşmek üzere!

Amaury da Cuhna ile Fotoğraf Atölyeleri

Sainte Pulchérie’de Radyo Günleri