Yayın tarihi 24 Nisan 2019

Ögrencilerimiz Zanzibar’da İnovatif Köy Çalışmalarına Destek Veriyor

Seyahat ve Okul Gezİsİ

Idea Universal İle "İnovatif Köy" İş Birliği

Robotik Kulübü öğrencilerimizin çalışmaları sayesinde, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan İdea Universal Vakfı ile birlikte Zanzibar’da bir köye ergonomik güneş panelleri bağışlandı.

"Öncelikle bu harika projenin nasıl başladığını anlatmak isteriz. Okulumuzun robotik takımı olan SPARC ile her yıl çeşitli ülkelerde yarışmalara katılıyoruz. Geçtiğimiz yıl yarışma için New York’a gittiğimizde Hayri Dağlı ile tanışmıştım. Kendisine neler yaptığımızı anlattık ve sıra ona geldiğinde bana İdea Universal adında bir vakıfın kurucusu olduğunu söyledi. Bu çok ilgimi çekmişti ve daha ayrıntılı bir şekilde anlatmasını istediğimde ise bana Afrika’da akıllı köyler kurduklarını ve bunların tamamını sosyal sorumluluk projeleriyle ve kar gütmeden yaptıklarını anlatınca bu hikayede benim de bir payım olması gerektiğini düşündüm ve hemen işe koyuldum.

İlk başta Hayri Bey ile bu projeyi SPARC olarak nasıl yapabileceğimizi konuştuk ve ardından bunu okulumuzla paylaştık. Okulumuz bu projeyi çok büyük bir hevesle kabul ettikten sonra geriye sadece sosyal sorumluluk projelerininden yola çıkarak yardım fonu oluşturma kısmı kaldı. Bazen kek/poğaça sattık, bazen kermes düzenledik, bazen çekilişler yaptık. Ama bunların hepsine değdi ve bugün, köyümüz için ilk adımlar atıldı: köy güneş panellerine kavuştu. Bu mutluluk gerçekten tarif edilemez çünkü tamamen kendi imkanlarımızla topladığımız fonla Afrika’da bir akıllı köyün temelini attık. Ama bunu tabii ki tek başımıza yapmadık. Herkes bir birlik halinde özveriyle çalıştı ve çalışmaya da devam edeceğiz. Tüm takım arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Ve bu projeye destek olan herkese ve bu imkanı bize sağlayan okulumuza da teşekkür ediyorum. Bu sadece bir başlangıç. Çok yakında devamı da gelecek."
Ilgar T. 10B

— -

IDEA UNİVERSAL nedir ve nasıl çalışır?

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda toplumların su, gıda, enerji ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının sürdürülebilir ve doğa ile uyumlu biçimde giderilmesi için yenilikçi, bilimsel ve etkili programlar üretir, uygular ve takip eder. Yardım etmek yerine yerel halk ve yönetimlerle birlikte üretmenin gücüne inanır. Şeffaflık, katılımcılık, hesap verebilirlik, tarafsızlık ve bağımsızlık en temel ilkeleridir. Türkiye’den bağışçılarının desteğiyle, kurulduğu günden bu yana 30.000 kişiye sürdürülebilir şekilde şekilde su, gıda, gelir ve eğitim imkanı sağlamıştır.

Yakında Mavi Sınıf için Datça’ya Gidiyoruz

Kırmızı Sınıf Tanıtımı - Nesin Matematik Köyü/Şirince