Yayın tarihi 6 Kasım 2017

Gazeteci Thierry Riera ile Webradyo Atölyeleri

Öğrencİ Çalışmaları

Gazeteci ve eğitimci Thierry Riera’nın düzenlediği atölyelerde, 9. sınıf öğrencileri radyoculuk tekniklerine giriş niteliğinde bir formasyon almış oldular ve ilk okul radyosu programlarını kaydettiler.

Bir hafta süren yoğun atölyelerden sonra, öğrenciler bir radyo programının temel unsurlarını ayırt etmeyi öğrendiler:

• Haberler, son dakika
  • Röportaj
  • Belgesel
  • Siyasi yorum-analiz
  • Tartışma
  • Radyo oyunları
  • Sanatsal ifade, müzik
  • Ses altyapısı (jingle vb.)

Aynı zamanda radyo için metin yazarlığının üslubuna dair bilgi edindiler: açık ve net bir metin, herkesin anlayabileceği düzeyde, dikkat çekici ve canlı, bilgilendirici ve kesinlik içeren ifadeler, her cümlenin tek bir fikir ifade ettiği bir üslup.

Radyoculuğun hem tekniği hem de içeriği üzerine aldıkları bu uygulamalı formasyon sayesinde, 9. sınıf öğrencileri ilk radyo programlarını kaydettiler.

27 Ekim cuma günü, iki kayıt seansı arasında, sıcağı sıcağına izlenim ve duygularını şöyle ifade ettiler:

- "Eğlenceli, güzeldi. Heyecanlandım baya."

- "Kulaklıklarda kendi sesimi duymak baya hoşuma gitti."

- "Eğlenceliydi bence, güzeldi. Konuşmamızı biraz toparladı. Aksanlara filan dikkat ettik. O yüzden Fransızcamız için yararlı oldu."

- "Bence güzel geçti. Deneyimdi. Belki artık daha çok radyo dinlerim."

- "Değişik bir deneyimdi ama çok stresliydi."

- "Eğlenceli, keyifli birşey. Meslek olarak böyle bir şey yapmak isteyenler için çok zekice bir etkinlik."

- "Yapmadan önce güzel olacağını düşünüyorum en azından... Çalıştık çünkü. Beş dakikada yazdık. 2 dk. sürecek bizim bölümümüz."

- "Eğlenceli! Şimdi yapacağız kaydı. Heyecanlıyız."

Mme İdil (Medyatek öğretmeni): "Çok zor ve disiplin gerektiren ama eğlenceli bir deneyim oldu öğrenciler için. Güzel bir adrenalin. Ben de radyo programı yaptım, fizik öğretmeni Mme Gökçe’yle birlikte çalıştım. Kaydedildi, belki isterseniz dinleyebilirsiniz."

Thierry Riera’nin kişisel websitesinde bu formasyona dair videolar, fotoğraflar ve çalışma ortamından kesitler bulabilirsiniz, tıklayın.

Farklı sınıfların kaydettiği radyo programlarını şu bağlantılardan dinleyebilirsiniz :

Thierry Riera ile Radyoculuk ve Webradio Atölyelerine Dair Söyleşi

Focus No26 : Mayıs

Büyükler ve Küçükler Üzerlerine Düşeni Yaptılar!

Bu yıl da büyükler ve küçükler güzel bir ortak bir hikaye etrafında bir araya geldiler

Matematik Günü

Salı, Felsefe!

Harry Potter’dan Esinlenen Okuma Komitesi Öğrencileri: inSPirés!

Focus No22: Ocak