Yayın tarihi 21 Mayıs 2018

Büyükler Küçüklere Anlatıyor

Buluşmalar

Masallarla İtalya’ya Yolculuk

Hazırlık sınıfları için gelenekselleşen bir etkinliğimiz var: ikinci dönemde, medyatek dersi kapsamında, Kapadokya’daki Yeşil Sınıf süresince, bir gençlik kitabından uyarlanan bir öykü okuyorlar. Bu öyküye çizgi-roman ya da şarkılarla renk katıyorlar. Aralarından gönüllü bir grup öğrenciyse, daha zorlu bir çalışmayla, öyküyü sahneye koyup, ilköğretim okulumuz Yeni Nesil 2000’in küçük öğrencilerine anlatıyorlar.

Hazırlık sınıfında bile "La dolce vita"

Bu sene, okulumuzun farklı kulüplerinde İtalya onuruna düzenlenen çeşitli etkinliklerin etkisiyle biz de, hepimizin iyi bildiği, evrensel ve zamanı aşan bir mesajı olan bir masal üzerine çalışmaya karar verdik: Pinokyo, çocukluktan ergenliğe ve olgunluğa geçişi anlatan bir İtalyan masalı.

Bu hikaye, 1940’da Walt Disney’in aslına göre biraz hafifletilmiş versiyonuyla sinemaya uyarlayarak popülerleştirdiği bir masal. Aslında, Pinokyo’nun yaratıcısı Carlo Collodi, masalını 1881-1890 yılları boyunca tefrika olarak yayımlamış ve benmerkezci, sabırsız, kaprisli ahşap kuklanın hikayesi İtalya’da ünlü olmuş.
Pinokyo, herşeyi hemen elde etmek isteyen ve bunları ele geçirmek için her türlü yalanı söylemeye hazır bir karakter. Zorlukları kabul etmiyor. Hep kararlar alıyor ama bunları uygulamak için ne iradesi ne de sabrı var. Masalda, okulun işlevi çok önemli çünkü eğitimsiz insan olunmuyor mesajı veriliyor.

Bizim öğrencilerimiz için de iyi bir ders olabilecek bu güzel masal bu seneki "Büyükler Küçüklere Anlatıyor" etkinliğimizin konusu oldu.

"La Strada"

Hazırlık sınıflarından gönüllü 13 öğrenci, ilki Kapadokya’da ardından okulda, ders sonrası saatlerde, toplam dört prova yaparak, özgün fikirlerden yola çıkarak masalı canlandırdılar... Ve tüm bunları elbette Fransızca yaptılar!
Üstelik, metni ezberledikleri gibi, mizansen için sahnede duruşu, aksesuarların işlevini ve tiyatroya dair temel unsurları öğrendiler.

"La grande bellezza"

10 Mayıs Perşembe günü, acemi oyuncularımız, Mme Christelle ve M. Feyzi eşliğinde Yeni Nesil 2000 Okulu’na giderek gösterilerini sahnelediler.

Yüze yakın küçük öğrencinin önünde sahneye çıkmanın heyecanına rağmen, M. Julian ile hazırladıkları mizanseni başarıyla yinelediler; enerjileri ve coşkuları tüm salona yayıldı.
Etkinliğimizin 4. yılında, ilk kez küçükler de sahneye çıktı. Minik oyuncular çok sevimli mizansenleri, rengarenk kostümleri ve gölge tiyatrosuyla bizi büyüledi. Üstelik Fransızca telaffuzları mükemmeldi!

Buluşma, büyüklerin küçükler için hazırladığı lotaryayla sona erdi.

"La vita è bella"

İşte hazırlık öğrencilerimizin kendi ağızlarından, sadece sekiz ay Fransızca eğitiminden sonra Fransızca kaleme aldıkları izlenimler:

"Hazırlık sınıfındayım ve gelecek sene için tüm hazırlık sınıflarına bu etkinliği öneririm. Gerçekten çok eğlenceliydi, özellikle tiyatro yaptığımız gün. Çünkü çok çocuk vardı ama tıpkı yetişkin gibi davrandılar. Biz o yaştayken o kadar olgun değildik. Sahnedeyken, bizi dikkatle dinlediler ve gösteri bitince bazı Yeni Nesil öğrencileri aynı oyunu farklı bir şekilde sahneledi. Öğretmenlerimiz Mme Christelle, M. Julian ve M. Feyzi ile provalarımız çok eğlenceli geçti. Tiyatro grubunda sadece hazırlık öğrencileri vardı, bu yüzden sahnede bazen Fransızca hataları oldu ama profesyonel tiyatrocu gibi bu hataları gizlemeyi başardık. Bu etkinlik bana grup çalışmasının avantajlarını gösterdi. Ve gönüllü olmak için parmak kaldırdığım için gerçekten çok memnunum."
Öykü

"Herkese merhaba,
Ben, arkadaşlarım ve öğretmenlerim, Yeni Nesil 2000 Okulu’a Pinokyo piyesini sahnelemeye gittik. İnanılmaz bir deneyimdi çünkü kendimizi ifade etme şansını elde ettik. Gösteriden önce, okul saatlerinden sonra provalar yaptık, çok çalıştık. Ve çabalarımızın sonucunda çocukların güldüğünü görebildik. Böyle bir şansı her zaman yakalayamayacağımızı biliyorum. Provalar için okuldan sonra bizimle kalan öğretmenlerimize ve birlikte çalıştığımız arkadaşlarıma, bu oyun için zaman ayıran herkese çok teşekkür ederim."
Rüya

"Grazie de tutto"

Lisemiz tüm kütüphane öğretmenlerine, piyesi hazırlayan hazırlık öğrencilerine ve her sene bu güzel projeyi gerçekleştirerek Fransızca dili sayesinde buluşmamızı sağlayan Yeni Nesil 2000 öğrencilerine teşekkür eder.
Gelecek sene yeni bir projede buluşmak üzere... Fakat Fransızcanın bizi hangi kültürle buluşturacağı şimdilik bir sır! Segreto!

Thierry Riera ile Radyoculuk ve Webradio Atölyelerine Dair Söyleşi

Hazırlık Sınıflarının Küçük Müzesi ve Tiyatro Gösterileri

Sınıflar Elise Fontenaille ile Yaratıcı Yazarlık Atölyelerinde

Gazeteci Thierry Riera ile Webradyo Atölyeleri