Yayın tarihi 11 Ocak 2018

Kitap Tanıtımı : "Sorsana bizi sevmiş mi?"

Buluşmalar

Sainte Pulchérie 2001 mezunu ve Paris 5 Üniversitesi Sosyal Bilimler doktora öğrencisi Deniz Bağrıaçık, Yapı Kredi Yayınları’ndan 2017’de çıkan Sorsana, bizi sevmiş mi? isimli kitabını tanıtmak için öğrencilerimizle buluştu.

Bu kitapta, İstanbul’da yaşayan yabancıların Türk kültürü hakkında sosyal temsillerini inceleyen bir araştırmanın sonuçlarına yer veriliyor. Yazar, İstanbul’da ikamet eden 48 yabancıyla yaptığı görüşmelerde onlara Türkiye’de yaşamayı neden seçtiklerini, Türklerle olan ilişkilerini, toplumsal değerlerimize dair düşüncelerini ve eleştirilerini sormuş.

Türkiye, misafirperverliğiyle tanınan bir ülke olarak yabancılara samimi ve sıcak bir yaşam ortamı sunuyor. Ama bazı davranış kodları yabancıları şaşırtıyor, mesela aile kurumunun önemi, kadınların statüsü, hızlı kentsel dönüşüm.

Ayrıca kitabın başlığının da belirttiği gibi, yabancılarda uyandırdıkları imaj konusunda hassas olan Türkler, kendi kimliklerine dair bir söylemi de yabancılarla olan ilişkilerinde kuruyorlar. Böylece sadece yabancıların zihnindeki Türk imgesi değil Türk kimliğinin inşası hakkında da birçok şey öğreniyoruz.

Felsefe öğretmenleri Madame Nimet ile kitabın bazı temalarını işleyen 11. sınıf öğrencileri, sunumdan sonra kitabın içeriğine dair olduğu kadar Deniz Bağrıaçık’ın yurtdışında bir Türk öğrenci olarak, yani yabancı olarak yaşadığı deneyimler hakkında da sorular sordu. Konferanstan aklımızda kalan, İstanbul’un dünya kenti niteliğinin yanı sıra, öğrencilerimizin çok kültürlü eğitimleri sayesinde yurt dışında eğitime hazırlıklı oldukları, ve hem kendi kimlikleri hem de ötekiyle ilişkiler üzerine incelikle düşünme kabiliyetleri.

Deniz Bağrıaçık’a sunumu için teşekkür eder, kendisini içtenlikle kutlarız.

Darüşşafaka MUN Konferansı 2017

MUN Dünyasında İlk Adımlar