Yayın tarihi 27 Eylül 2017

Öğrenciler Mavi Sınıfı Anlatıyor

Seyahat ve Okul Gezİsİ

Mavi Sınıfın Marmaris’te İlk Üç Günü

Mavi Sınıf projesi Marmaris’te... Eylül ayının son demlerinde doğa, güneş, deniz ve tabii ki dersler birarada. Peki öğrencilerimiz ilk üç gününü geride bıraktıkları bu gezi hakkında ne düşünüyorlar?

Mavi Sınıf Türkiye’deki doğa sorunlarına dair bakış açınızı nasıl değiştirdi?

Duru (9C): 9. Sınıfın ilk konusu "Doğa ve Çevre". Bu sayede Marmaris’e gelmeden önce de her sınıfın ülkemizdeki sorunlarla ilgili bilgisi vardı. Bunun yanında, öğrendiklerimizi çeşitli etkinliklerle pratik olarak ve her gün düzenli olarak işlediğimiz derslerle teorik bir şekilde pekiştirdik. Koskoca bir haftanın sonunda, hem okulda hem de doğayla iç içe edindiğimiz tecrübelerimiz sayesinde herkesin bu konuda biraz daha duyarlı olduğuna inanıyorum.

Selin (9B): Gezi başladığından beri yapılan çeşitli aktiviteler sayesinde bakış açım çok değişti. Buraya gelmeden önce yaptığımız aktiviteler sayesinde öğrendiğim şeyleri pratiğe dökme şansına sahip oldum. Marmaris’te çeşitli su sporlarını (kano, katamaran, rüzgar sörfü) yaparken ve bisiklet sürerken de doğaya göz atma fırsatı bulup, eğer doğayı kirletirsek bu güzel fırsatları nasıl bir kenara atacağımı anlamış oldum. İTÜ öğrencileriyle yaptığımız çalışmalar ve sabahları yapılan çevre eğitimleri doğayı nasıl koruyacağımı bana öğretti. Böylece bakış açımı büyük ölçüde değiştirme fırsatına sahip oldum.

Selim (9A): Mavi Sınıfta ülkemizde yaşanan çevre sorunlarını kendi gözümüzle görme olanağımız oldu. Bu sorunların etkilerini görmek ve o sorunların oluşmasını nasıl engelleyebileceğimizi öğrenmek benim rutine karşı bakışımı değiştirdi.

Ali (9D): Her yerde duyduğumuz artık alışılmış cümlelerin sebep olduğu etkileri ezber cümlelerdense sayılar ve fotoğraflar ile öğrenmek bu konunun ciddiyetinin daha iyi farkına varmamızı sağladı. Bu kadar rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli olan ülkemizde bu tesislerin, potansiyeli çok daha az olan ülkelerden daha az elektrik üretmesini "bu konuda insanlar teşvik edilmiyor mu?" diye sorguladım. Güneş ve rüzgarın bu kadar bol olduğu ülkemizde neden doğaya zarar veren enerji sistemlerinin daha çok kullanıldığını da sorguladım.

En sevdiğiniz etkinlik hangisi? Neden?

Duru: Kano! Sakin ama arkadaşlığı güçlendiren bir etkinlik.
Selin: Kano! En çok denemek istediğim spordu. Arkadaşlarla ekip ruhunu paylaşmak çok keyifliydi.
Selim: Sörf! Ne kadar düşsek de eğlencesi zorluğundaydı.
Ali: Katamaran! Arkadaşlığın bozulması bu kadar zevkli olmamıştı. Bir kişinin hatası hepimizi etkiliyordu.

Aktivitler sırasında eğitmenlerden öğrendiğin Fransızca bir terim söyleyebilir misin?

Duru: Wishbone (sörf tahtasının tutulan yeri)
Selin: Potansiyometre (voltaj değiştirmeye yarayan devre elemanı)
Selim: Bumba (katamaranda ana yelkene bağlı direk)
Ali: Tramola (rüzgarüstü dönüş)

Mavi Sınıf bittiğinde en çok neyi özleyeceksiniz?

Duru: Bahçede hamak keyfi
Selin: Günbatımını izlemek
Selim: Açık havada ders yapmak
Ali: Suyun içinde ders yapmak (spor aktiviteleri)

Mavi Sınıf size neler kazandırdı?

Duru: Daha önce denemediğim sporları arkadaşlarım eşliğinde deneme fırsatım oldu.
Selin: Doğayı nasıl koruyabileceğimi öğrendim.
Selim: Yenilenebilir enerjinin ne olduğunu kavradım
Ali: Zaman yönetimini öğrendiğimi sanıyorum.

Marmaris’te Mavi Sınıfın 8. Yılı

Kırmızı Sınıfta Heyecanlı Bir Gün

Öğrenci İzlenimleri

Profesör Ali Nesin İle Matematik

Kırmızı Sınıf Şirince Matematik Köyü’nde

Marmaris’te Mavi Sınıfın 8. Yılı

Datça’da Muhteşem Bir Yaz Okulu!

Datça Mavi Yaz Okulu’nda Güneşli Günler!