2011 21 Haziran Salı günü 2010 - 2011 Öğretim yılı Lise 4ncü sınıf mezunları, öğretmenleri, aileleri ve arkadaşlarının da katıldığı bir törenle diplomalarını aldılar.

Okulumuzun bahçesinde düzenlenmiş olan diploma töreni müzik eşliğinde bir ziyafetle devam etti. Öğrenciler geç saatlare kadar devam eden müziğe neşeli danslarıyla katılarak bu güzel anı kutladılar.

Ekte Sainte Pulchérie Lisesi Müdürü M. Pierre Gentric’in günün anlam ve önemi üzerine yapmış olduğu konuşmayı bulabilirsiniz.

Bir kez daha genç mezunlarımıza başarı ve mutluluk dileklerimizi sunarken, onları mezunlar derneğinde görmeyi umit ederiz.

” Sevgili öğrenciler, bu sabah diğer sabahlara hiç benzemiyor, çünkü gelirken yanınıza ne defter, ne kalem ne de kitap aldınız… ve aklınızda ne sınavlar, ne de konuların tekrarı var onların yerini hep birlikte paylaşacağımız bu güzel akşam aldı. Lisemizde geçirdiğiniz beş yılı bu akşam kutlayacağımız diploma töreni taçlandıracak.

Değerli veliler, eminim ki bugün sizler için de farklı bir gün !
Bugün, sizlerin de yol arkadaşlığı yaptığınız, çocularınıza yardımcı ve destek olduğunuz , endişe hatta mutluluk ve neşeyle paylaştığınız yıllarınızı taçlandırıyor. Sizlerin de hızlı bir tempoyla yaşadığınız sınavlar, karneler, veli toplantılarıyla dolu yıllar.
Sizler de bu sabah, beş yıl geriye bakarak Sainte Pulchérie Lisesi’ne kaydettirdiğniz ergenlik yaşındaki o genç öğrencinizi düşündünüz.
Bugün, o genç, olgun bir birey olana, ergenlik çağından bugünkü erginlik yaşına gelene kadar ne kadar uzun bir yol katettiniz !

Gözünüzün önünde, oğlunuz ya da kızınız yeni bir davranış kazanmış, çünkü o yavaş yavaş bağımsızlaşmıştır artık. Onun özgürlüğünü ebeveyn olarak kabullenmek bazen zor olur, bu çok normaldir, ve hatta çoğu zaman arzu bile edilir. Okuldaki eğitim sistemi, öğrencinizin kişiliğinin ve eleştirici ruhunun oluşmasını sağlayarak özgürleşip olgunlaşmasına destek verir. Sorumluluk sahibi, evrensel ruha ve aydın bir görüşe sahip olgun gençler yetiştirmek, Sainte Pulchérie Lisesi’nin zor ama en muhteşem görevlerinden biridir.

(….)

Ergenin erginliğe geçiş dönemi tıpkı dini bir tören gibidir, idealizm ve cömertçe atılımlarla bezenmiştir. Çocuğunuz yavaş yavaş kimliğini oluşturmuş ve sosyal konumu değişmiştir. O artık kendi geleceğinin ve kendisine öğretilen değerlerin mimarıdır.

Bu tören kesinlikle bir geçiş törenidir, geleceğe doğru yeni kapılar açan adet olmuş ama kutsal bir törendir. Sizlerin bizlerle birlikte elele vererek onlar için hazırlanmış olan bir gelecek.
Çünkü bugünden sonra istikbal onların, eğer ilerde liselerini hatırlayacak olurlarsa ki okul onlar için hayata başlangıç ayini gibidir burası; çünkü, sonra onu unutmayı öğrenecekler, tıpkı yazar André Gide’in dediği gibi : « İyi bir öğretmen hep bu endişeyi duyar : kendini unutturmayı öğretmek » .”