Genç Fidanlar, Köklü Ağaçlar

Model United Nations
Sorumlu eğitmenler: Betül GÖRGÜLÜ, Sema TOPAK

Tanım

Model Birleşmiş Milletler (MUN), insan haklarınının gelişimini teşvik etmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler Örgütü konferanslarının simülasyonu niteliğindedir. Model Birleşmiş Milletler çerçevesinde, öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin sözcülüklerini üstlenerek, Büyükelçi, Dış İşleri Bakanı, delege rollerini oynarlar. Eğitmenlerinin (MUN danışmanları) eşliğinde katılımcılar, münazaralara hazırlanarak ve ülkeler hakkında araştırmalar yaparak, uluslararası sorunlara çözümler öngörmek zorundadırlar.

Konferanslar süresince katılımcılar, ülkelerine karşılık gelen politikaları en iyi biçimde temsil edebilmek adına çeşitli uzlaşı yollarından yararlanmak durumundadırlar. Bu simülasyonlar, kamusal söylemi, uluslararası politika analizlerini, uluslararası diğer pozisyonların dinlenmesini ve aynı zamanda fikir paylaşımını, çatışmaların çözüme kavuşturulmasını, gerektiğinde ülkelere nota verilmesini ve teknik yazıları içerir. Katılımcı öğrenciler genellikle tüm dünya ülkelerinden gelmektedir.

Hedefler

• Lise 9., 10. ve 11. öğrencilerinin adı geçen pozisyonları üstlenmeleri, uzlaşı ve tartışmaya açık bir biçimde İngilizce simülasyonlara hazırlanmaları
  • İngilizce sözlü ve yazılı ifadelerini geliştirmeleri
  • Uluslararası müzakereler sayesinde öğrencilerin, diğer liselerden ve farklı ülkelerden gelen gençlerle kültürler arası iletişimi sağlayarak,görüş alışverişinde bulunmaları
  • Öğrencilerin, gerek Türkiye’de, gerekse dış ülkelerde İngilizce yürütülecek çeşitli konferanslara katılmaları

Uygulamalar

Sainte-Pulchérie Lisesi MUN danışmanları tarafından belirlenen öğrenciler, aşağıdaki konferanslara katılacaklardır:

• Darüşşafakka Lisesi’nde DŞMUN Konferansına katılım. 11 – 14 Ekim 2018. Etkinlikle ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın
  • Üsküdar Amerikan Lisesi’nde 25. TIMUN konferanslarına katılım. 6 – 9 Aralık 2018. Etkinlikle ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın
  • Hollanda’nın Haarlem kentinde düzenlecek olan HMUN Konferanslarına katılım. 5 – 7 Nisan 2019. Konferans hakkında daha fazla bilgi için internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
daha fazla+