Guro Hansen Helskog ile Masterclass

Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz "masterclass" projesi, bu sene Norveç South-Eastern Üniversitesi öğretim görevlisi Guro Hansen Helskog’un katılımıyla 7 ile 11 Ocak tarihleri arasında 12. uluslararası sınıf öğrencilerle ikinci kez gerçekleştirildi. Bu yılın teması ise « Bilgelik ve İyi Yaşam » idi. Bu temaya uygun olarak felsefe, psikoloji, İngilizce ve din kültürü zümreleri disiplinlerarası iş birliğinde bulundular.

Okulumuzda 2017-2018 ders yılından beri uygulanmakta olan masterclass projesinin amacı, yurt dışında okumayı planlayan 12. sınıf öğrencilerine yabancı akademisyenler eşliğinde “üniversite haftası” deneyimi sağlamaktır. Bu hafta boyunca öğrenciler gelecekteki üniversitelerine hazırlık amacıyla öğrendikleri sunum hazırlama, sunma, çalıştaylara katılma, konferans dinleme, not tutma, sorular sorma, vb. becerilerini uygulama olanağı buluyorlar. Masterclass İngilizce veya İngilizce-Fransızca olarak düzenlenmektedir.

7 Ocak Pazartesi günü 12E sınıfı öğrencileri tarafından organize edilen açılış törenine 12C, D ve E sınıfları katıldılar. Açılışta öğrencimiz Deniz B. öğretmenleri Hervé Porcher ve Christelle Joyeux ile birlikte mini bir konser verdiler. Konserin ardından Norveçli öğretim görevlisi Guro Hansen Helskog “Diyalog Aracılığıyla Yapılan Bilgelik Araştırmalarında Felsefe Yapma Biçimleri” başlıklı konferansını verdi. 8 Ocak Salı günü, 12E sınıf öğrencilerinin aylar öncesinden araştırma yapıp hazırladıkları Platon’un Menon, Sokrates’in Savunması, Şölen ve Phaidros diyaloglarına ilişkin sunumlarını gerçekleştirdiler. 9 Ocak Çarşamba günü Guro Hansen Helskog “Psikoloji Alanında Bilgelik Araştırmaları” başlıklı seminerini sundu. 10 Ocak Perşembe günü 12E sınıfları “Diyalog Felsefesi ve Bilgelik İstenci” konulu bir çalıştaya katıldılar. 11 Ocak Cuma günü ise 12C, D ve E sınıflarının katıldığı, Guro Hansen Helskog’un kitabındaki alıştırmaları içeren bir kapanış atölyesi ile hafta sona erdi.

Masterclass çalışmasını gerçekleştiren Guro Hansen Helskog’un bu projeye ilişkin görüşleri:
“Masterclass projesi, bir üniversite öğretmenini bir hafta boyunca lise öğrencileriyle çalışmaya davet etmek harika bir fikir. Bu yıl Sainte Pulchérie Lisesi’ne proje kapsamında öğretim görevlisi olarak seçildiğim için çok mutluyum. Beş gün boyunca öğrenciler ve eğitimcilerle “Bilgelik” konusunu çalışmak harikaydı. Öğrencilerin Platon’un diyaloglarını okumasından ve yorumlasından çok etkilendim. Özellikle çalıştayımızdaki “Gerçekten hayat hakkında konuşmak ne anlama geliyor?” sorusuna ilişkin diyaloglar ve öğrencilerin düşünceleri inanılmazdı.

Ayrıca, Perşembe günü okul çıkışında öğrencilerle gittiğimiz büyüleyici bir Beyoğlu kahvesinde Türkiye’deki yaşamları ve gelecekle ilgili planlarını paylaştıkları diyaloğumuz benim için çok anlamlıydı. Masterclass haftası, bana kendi üniversitem olan Norveç South Eastern Üniversitesi’nde günlük eğitim ve araştırma hayatında kullanabileceğim ilham kıvılcımlarını bıraktı.”

Değerli katılım ve katkılarından dolayı Guro Hansen Helskog’a yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz.