Genç Fidanlar, Köklü Ağaçlar

Model United Nations
Sorumlu Öğretmen: Emilie VIAU GAUDIN, Elise KOLB

Tanım:

Model Birleşmiş Milletler (MUN), BM konferanslarının lise öğrencileri tarafından öğrenciler için düzenlenenen bir simülasyonudur. Model Birleşmiş Milletler çerçevesinde, öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin sözcülüklerini üstlenerek, Büyükelçi, Dış İşleri Bakanı, Konferans genel sekreteri, komite başkanı, gazeteci, elçi, güvenlik sorumlusu, delege gibi rolleri canlandırırlar. Konferans birkaç güne yayılır ve çeşitli komiteler çalışmalar yürütür. Lobicilik faaliyetleri farklı delegelerin karşılaşmasını ve temsil edilen ülkelerin adına ortak sorunlara çözüm bulunmasını sağlar.

Bu simülasyonlar, kamusal söylemi, uluslararası politika analizlerini, dünya çapında çeşitli siyasi pozisyonların dinlenmesini ve aynı zamanda fikir paylaşımını, çatışmaların çözüme kavuşturulmasını, gerektiğinde ülkelere nota verilmesini ve teknik yazıları içerir. Katılımcı öğrenciler genellikle tüm dünya ülkelerinden gelmektedir.

Hedefler:

• 9.,10. ve 11. sınıf öğrencilerinin BM işleyişini öğrenmeleri, adı geçen pozisyonları üstlenmeleri, topluluk önünde uzlaşı amaçlı Fransızca münazaraya hazırlanmaları;
  • Fransızca sözlü ve yazılı ifade becerilerini geliştirmeleri;
  • Uluslararası müzakereler sayesinde öğrencilerin, diğer liselerden ve farklı ülkelerden gelen gençlerle kültürler arası iletişimi sağlayarak, görüş alışverişinde bulunmaları. Günümüz dünyasının toplumsal, çevresel ve jeopolitik sorunların farkına varmaları;
  • Öğrencilerin, gerek Türkiye’de, gerekse yurtdışında Fransızca konferanslara katılımını sağlamak.

Uygulamalar:

• İstanbul Saint Joseph Lisesi’nde 8. MFINUE konferanslarına katılım. 16 – 18 Kasım 2018. Konferans hakkında bilgi için tıklayın
  • İzmir Tevfik Fikret Lisesi’nde SMYROTAN Konferanslarına katılım. 14 – 16 Aralık 2018.
  • Fransa’nın Grenoble kentinde gerçekleşecek 7. MFGNU konferanslarına katılım. 8 – 10 Şubat 2019. Bkz. Tanıtım sayfası.
  • Hollanda’nın La Haye kentinde düzenlecek olan 15. MFNU Konferanslarına katılım. 29 – 31 Mart 2019. Konferans hakkında daha fazla bilgi için internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Her sene olduğu gibi bu sene de öğrencilerimiz SPMUN adı altında bir atölye/konferans serisi düzenleyecektir.
Etkinlik hakkında detaylar için tıklayın.

daha fazla+