Frankofoni Zamanı!

Mart ayı geldiğinde, frankofoni kutlamalarıyla birlikte öğrencileri, öğretmenleri ve davetlilerimizi buluşturan birçok proje hayata geçiyor. Frankofoni ayı, tüm dünyada Fransızcayla ilgili kişilerin ve toplulukların diyaloğuna ve bir araya gelmesine olanak sağlayan, Fransızcayı bir şenliğe dönüştüren etkinlikler dizisidir. 2019 Frankofoni Ayı, Sainte Pulchérie Lisesi’nde "Duyumsal Nesneler" teması etrafında tasarlandı.

Valérie Manteau – yazar rezidansı, yaratıcı yazı atölyeleri
“Geçmişin Sesleri”
22 Şubat-21 Mart
10. sınıf öğrencileri
21 Mart Perşembe saat 18.30 : Öğrenci çalışmalarının herkese açık sunumu

Altı yıldır, Sainte Pulchérie Lisesi, yazar rezidansı projesinde Fransız yazarlara ev sahipliği yapıyor. Bu yıl, 2018 Renaudot Edebiyat Ödülü sahibi Valérie Manteau’yu ağırlıyoruz. 10. sınıf öğrencilerinin çalışmalarından bir seçki 21 Mart Perşembe günü saat 18.30’da sergilenecek ve bir kokteyl verilecek.
Daha fazla bilgi için, buraya tıklayabilirsiniz.

Tiyatro : Sur le bout de la langue Kumpanyası’nın “Il était une fois le français (Bir Varmış Bir Yokmuş Fransızca)” başlıklı oyunu
18 Mart
Hazırlık sınıfı öğrencileriyle
7. ve 8. ders saatlerinde
Gösteri salonu

Yazan ve sahneleyen : Adrien Payet

Sevdiği kadın Louise’i baştan çıkarmak için, Clément’ın Fransızcasını geliştirmesi gerekiyor. Louise onunla anlatım bozukluğu içeren cümleleri ve yanlış fiil çekimleri yüzünden alay ediyor. Umutsuz bir vakayım diye düşünüyor, çünkü Fransızcası hep kötüydü. İyi ki Louise tiyatroya yetenekli, böylece Clément’ı macera ve mizah dolu hikayelerle, dil bilgisini ve sözcük bilgisini keşfedeceği bir yolculuğa çıkaracak.

Fransızca Matematik Haftası
18-22 Mart
Tüm düzeyler
Ajandanıza not edin :
21 Mart Perşembe
3. ve 4. ders saatleri : Kanguru Yarışması
7. ve 8. ders saatleri : “Bir matematiksever için sorular”
Büyük Teneffüs : Medyatekte matematik

Bir hafta boyunca matematiği farklı boyutlarıyla yaşayarak, beynimizi çalıştırarak, problemler çözeceğiz, oyunlar oynayacağız, matematik kitaplarının ve karikatürlerinin sergilerini göreceğiz, öğrencilerin hazırladığı etkinliklere katılacağız, “Bir matematiksever için sorular” yarışmasını izleyeceğiz, ve elbette geleneksel Kanguru yarışmasında eğleneceğiz.

Jazz füzyon konseri : Melis Sökmen
19 Mart
Biletler biletix üzerinden satılmaktadır, buraya tıklayın
Gösteri Salonu

Çok boyutlu Afrotürk sanatçı Melis Sökmen jazz, blues ve R&B ezgilerini ustalıkla harmanlayan repertuvarı ve efsunlu sesiyle büyülüyor. Bu konserde Frankofoni festivalimiz için özel olarak seçtiği Fransız şansonlarını da seslendirecek.

Türkiye Frankofon Liseler Edebiyat Ödülü
19 ve 20 Mart 2019

Bu Fransızca münazara projesi ondan fazla frankofon liseden toplam 86 öğrenciyi bir edebiyat eserini tartışarak savunmak üzere bir araya getiriyor… Bu yıl büyük münazara 19 Mart günü okulumuzun gösteri salonunda gerçekleşecek. Bu etkinlik Türkiye Fransız Kültür Merkezi Kültürel Etkinlik ve İş Birliği Birimi tarafından düzenleniyor.

Büyük Frankofoni Oyunu, Sözcük Yarışı
21 Mart, 11.45-14.35
Hazırlık sınıfları
Tüm lisede

Öğrenci ekipleri arasında zamana karşı bir yarış olacak bu oyunda kazanmak için, öğrenciler farklı aşamaları geçerek, çeşitli zorlukların üstesinden gelerek Frankofoninin on kelimesini toplayacak.

Konferans : Cem Say, “Yapay Zeka”
22 Mart
11. ve 12. sınıflar
7. ve 8. ders saatleri

Philippe Claudel İle Söyleşi
26 Mart
11. sınıf öğrencileri
6. ve 7. ders saatleri
Gösteri salonu

11. ve 12. sınıf öğrencilerimizin katılımıyla düzenleyeceğimiz “Yapay Zeka” konferansında Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi ve “Herkese Bilim Teknoloji” dergisi yazarı Prof. Dr. Cem Say, dijital kültürün ve yapay zekanın bugününe ve geleceğine bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında bakarak, yapay zeka hakkında bilmediklerimiz, yapay zekanın geleceği, büyük dijital devrime hazırlık gibi konulara değinecek.

Tiyatro : Reims Komedya Kumpanyası, Bir Garip Yolculuk Nâzım Hikmet
28 Mart
11. sınıflar
5. ve 6. ders saatleri
Gösteri Salonu

Nâzım Hikmet’in metni, Csaba Palotaï’ın müzikleri eşliğinde Julien Allouf tarafından seslendirilecek.
Dramatürji : Marion Stoufflet, Reims–CDN Komedya prodüksiyonu /Reims Scènes d’Europe (Avrupa Sahneleri) Festivali

Bu müzikal yolculuk, Türk şair Nâzim Hikmet’in “Bir Garip Yolculuk” şiirini Macar müzisyen Csaba Palotaï’ın gitarının epik tınılarıyla harmanlıyor. Julien Allouf’un seslendirdiği düzyazı biçimindeki uzun aşk şiiri, yazarı, savaş sonrasının altüst olmuş Avrupa’sında sevdiği bir kadının hayaleti andıran gölgesinde amaçsız bir yolculuğa çıkarıyor.

Medyateğin etkinliklerini kendi blogundan okumak için buraya tıklayabilirsiniz ve İnternet sitemizdeki makaleleri takip edebilirsiniz.