Elaine Vallet ile Fotoğraf Rezidansı

Geleneksel Fotoğraf Rezidansı’nın bu seneki konuğu fotoğraf sanatçısı Elaine Vallet oldu. 31 Ekim günü öğrenci fotoğraflarının sergisinin açılışı gerçekleştirildi. 10. sınıf öğrencilerinin sanatçıyla yaptıkları röportajı yayınlıyoruz.

Her sene 10. sınıflarımız iki hafta boyunca bir Fransız fotoğraf sanatçısıyla çalışırlar. Bu sene Elaine Vallet ile çalıştılar. “Çokluk(lar) ve Yalnızlık(lar)” temalı fotoğraflar çektiler. Sergi açılışı 31 saat 18.30’da Od’A sanat galerisinde gerçekleştirildi. Atölyelerde çekilen en iyi fotoğraflar İFSAK’tan Meral Gürel ve Hakan Gönüllü, Elaine Vallet ve Fransızca öğretmenlerinden oluşan jüri tarafından sergilenmek üzere seçildi.

Elaine Vallet kimdir? İşte kendisiyle yaptığımız röportaj

İlk olarak ona neden İstanbul’a gelmeyi seçtiğini sorduk.
“Buraya gelip sizinle tanışmam söz konusu oldu. Zaten fotoğraflar hakkında konuşmayı seviyorum. Size fotoğraf çekme arzusunu kazandırmak istedim. Bence bunu yapmanın yolu, sizin gibi genç insanlara fotoğrafçılıktan bahsetmek. Buraya gelmek büyük bir zevk, İstanbul benim çok sevdiğim, mükemmel bir şehir.” diye cevap verdi.

Bir sonraki sorumuz “Neden fotoğraf çekiyorsunuz?” idi.
“Başlangıçta, öğrenmek ve etrafıma bakmak içindi. Bana dışarı çıkma, yürüyüş yapma, etrafı gözlemleme, diğerlerine dikkat etmem için bir amaç veriyordu… Başlangıçta tam olarak böyleydi… Gündelik hayatta olup biten mutlulukları ve adaletsizlikleri göstermek içindi. Ve tabii ki bütün bunlardan kendime bir iz bırakmak için.”

Ona kendi bakış açısından iyi bir fotoğrafın nasıl olduğunu sorduk.
“Size olumlu veya olumsuz olsa bile duyguları hissettirebilendir. Çok güzel olduğu için veya size kendi hikayenizi yansıttığı için bir fotoğraf sizin benliğinize dokunabilir. Bu sizi etkileyen veya bir şeyler hissettiren bir heykel ya da bir çizim de olabilir.”

Daha sonra ona düşük kaliteli çok fotoğraf mı, yoksa yüksek kaliteli az fotoğraf mı çekmeyi tercih ettiğini sorduk. Sorumuzu şöyle cevapladı:
“Yüksek kaliteli daha az fotoğraf çekmeyi tercih ederim. Çünkü çok fotoğraf çektiğimde onları elemek zorunda kalıyorum ve bu yüzden çektiklerimin yarısını saklamıyorum. Hepsini siliyorum. Çok fotoğraf saklamıyorum. Ama daha sonra onları sildiğim için pişmanlık duyuyorum. Ama yine de seçim yapmak gerekiyor.”

Son olarak Madame Elaine’e İstanbul’a ilk gelişi olup olmadığını sorduk. Bize şu cevabı verdi: “Hayır, bu İstanbul’a dördüncü gelişim.”

Mme Elaine Vallet’ye gönülden teşekkür etmek istiyoruz. Hem anlamlı, eğlenceli hem de ciddi ve bakış açısına dair önemli bir çalışma oldu.

daha fazla+